Dont Worry Logotyp

Hur går det till?

Förberedelse

Att ge sig utanför Sveriges gränser för att köpa bostad innebär också stora skillnader mot sedvanlig procedur i Sverige. Språk, kultur, lagar, skatter och administration skiljer sig åt och vi hjälper dig genom hela processen.

Vi hjälper dig att hitta rätt bostad oavsett om du är ute efter en liten lägenhet eller en villa. Rätt objekt till rätt pris enligt era kriterier. Om man väljer lägenhet ingår man oftast i en urbanisation som påminner lite om en svensk bostadsrätt men rent juridiskt är en helt annan sak. Ett råd är att du väljer ut bara en mäklare som du får förtroende för eftersom nästan alla mäklare på Costa Blanca är anslutna till ett mäklarsystem vilket innebär att alla mäklare kan sälja även de andra mäklarnas objekt.

Hur väljer du rätt bostad?

Lägenhet i Costa Blanca, Spanien

Titta på objektet på plats

När vi tillsammans är överens om dina önskemål om din framtida husdröm i Spanien, så är det dags att undersöka det på plats.  Först träffas vi på kontoret där ni får titta digitalt på de objekt som passar in på era önskemål och där välja ut de som är riktigt intressanta att titta på i verkligheten. 

Ofta besöker vi flera olika områden så du får en så bra bild av de olika lägena och utbudet som möjligt. Vi visar dig gärna de bästa golfbanorna, uteliv, restauranger och de bästa stränderna i området. Allt för att du som kund skall få ett så bra beslutsunderlag som möjligt. Behöver du hjälp med logi under vistelsen i Spanien så hjälper vi gärna dig med att boka hotell eller privat boende.

För att du som kund ska få ett så bra beslutsunderlag som möjligt

Bennie på Dont Worry ger råd åt kunder

När man hittat en fastighet och bestämt sig

Att köpa en ny bostad som kanske inte ens är byggd är lite annorlunda än att köpa en begagnad bostad. Vi tillsammans med ett juridiskt ombud hjälper dig med alla detaljer och försiktighetsåtgärder runt köpet.

Budgivning på det sätt vi är vana vid hemma i Sverige är inte så vanligt förekommande i Spanien. I Spanien hjälper din mäklare till att förhandla fram ett slutpris mellan säljare och köpare som vanligtvis ligger något under utgångspriset för andrahandsbostäder. Nyproduktion har oftast ett fast pris.

Vad hjälper det juridiska ombudet till med

Man bör ge ombudet en fullmakt att representera dig o dina vägnar. Det är relativt liten kostnad och kan spara dig en hel del framtida besvär och pengar om något går fel. Vi har arbetat med juridiska ombud i många år och hjälper dig med rätt kontakter.

Ombudets uppgifter är bland annat att gå igenom och förklara kontraktet, hjälpa till med att ansöka om NIE-nummer och att öppna ett spanskt bankkonto samt att följa med till Notarius Publicus som är en officiellt utsedd jurist som kontrollerar att allt går rätt till och upprättar köpebrevet så man kan ansöka om lagfart. 
Ombudet tar även hand om den årliga skattedeklaration som alla fastighetsägare måste göra och att upprätta ett spanskt testamente är viktigt för att allt ska gå rätt till och som du vill när något händer som ändrar hur bilden ser ut

Juridiskt ombud

KÖpprocessen

Steg 1 - Reservationsavtal

Mäklaren upprättar ett reservationsavtal för köpet och köparen gör en delbetalning som en deposition och då tas objektet bort från marknaden.

Steg 2 - Det privata köpeavtalet

Inom ett par veckor skrivs ett privat köpeavtal mellan köparen och säljaren av parternas advokater och då betalar köparen ytterligare en delbetalning

Steg 3 - Tillträde och lagfart

Efter avslutad byggnation och före undertecknandet av det slutliga köpekontraktet hos notarien ska byggherren bevisa att all byggnation slutförts enligt planerna. Man bör också ha en ordentlig genomgång av bostaden innan du undertecknar det slutliga köpekontraktet. Vi ser till så att du får hjälp med tillträdet och samordnar alla möten. Nycklarna brukar man få dagen efter tillträdet hos notarien då man tecknar slutavtalet. Hos notarien får köparen med sig en kopia av lagfarten innan originalet kommer från fastighetsregistret. Ombudet är med hos notarien och sköter översättningar och ser till allt går rätt till och att slutbetalningen sker på rätt sätt. 

Kostnader i samband med ditt köp

Normala köpekostnader för en spansk bostad beräknas ligga på cirka 13-14% av köpesumman. Att anlita en köpmäklare är helt kostnadsfritt, det är säljaren av bostaden som du köper som betalar din köpmäklares arvode. Här nedan finns en sammanställning av de olika delarna i samband med ditt bostadsköp.

Kostnader vid köpet
 • Överlåtelseskatt vid försäljning av begagnade bostäder
 • Mervärdesskatt som tas ut för nya bostäder
 • Stämpelskatt
 • Notarieavgifter och registreringsavgifter
 • Juridiska avgifter
Kostnader efter köpet
 • Driftskostnader
 • Lokal kapitalvinstskatt (Plus Valia) – betalas normalt av säljaren
 • Lånekostnader
 • Avgifter & serviceanslutningar
 • Lokal fastighetsskatt (Suma eller IBI)
 • Inkomstskatt (IRNR)
 • Vinstskatt
Att tänka på vid uthyrning av sin bostad
 • Område med hög turism.
 • Flygförbindelser och närhet till flygplats.
 • Regler för uthyrning och uthyrningslicens.
 • Uthyrningsbyrå.