Dont Worry Logotyp

Vad händer när man skrivit under reservationsavtalet till sitt nya hus i Spanien?

Vad har vi gjort? Köpt en egen lägenhet i Torre de la Horadada på Costa Blanca i Spanien, eller rättare sagt, en grusplätt på en tomt i Spanien.

Nu började resan mot vårt nya semesterhem i Spanien. Spännande!

Om ni någonsin varit med om att köpa ett nytt hus i Sverige vet ni att det är en rolig resa men det är många val som skall göras och även om det är spännande är det förknippat med en hel del oro. Tänk er då att detta händer nästan 300 mil bort.

Under byggprocessen åkte jag och ibland familjen ner och kollade hur bygget fortskred. Ibland fick vi hjälp av mäklaren som åkte dit och tog lite bilder men visst var det en spännande och orolig tid innan vi fick nycklarna.

Vi tog mycket för givet, för så fungerar det ju i Sverige, men man måste verkligen själv tänka till för det är inte alltid byggaren och mäklaren berättar om allt i denna process.

Det kan vara till exempel hur man vill ha lampor och spotlights, både inne och på ute på terrasser. Ska man kanske bygga utekök i framtiden där det behövs VVS och el? Ska man installera golvvärme? Behöver man någon form av solskydd på terrasserna och persienner för fönsterna? Ska man installera larm eller kanske byta nycklar till ytterdörren?

Eftersom nästan inga hus byggs i trä i Spanien är det ju bra om man kan förbereda så mycket som möjligt innan det är klart eftersom det är svårare att fräsa upp i betongen om man vill komplettera med ledningar och rör.

Vi hade som alla andra, hjälp av en advokatbyrå, vad det gäller alla avtal och betalningar och det kändes bra att ha en kontakt på plats som talade svenska och som man kunde lita på och få råd av. Fastighetsmäklarens ansvar räcker ju endast fram till man signat reservationsavtalet sen drar de vidare till nästa kund.

Det är på grund av att vi och många andra vi känner där nere har upplevt denna process som jag startade DONT WORRY som ska underlätta denna process för andra som ska starta sin resa till sin husdröm i Spanien.

Vi skrev ju på reservationsavtalet på sommaren 2018 och sommaren 2019 hyrde vi en lägenhet i närheten av vår egen eftersom vår inte skulle bli helt klar förrän i slutet av augusti. Som en trevlig överraskning blev allt klart när vi var där nere i juli och vi kunde då avsluta affären och få tillträde till vår egen lägenhet. Eftersom det inte var planerat så hann vi inte göra något då utan bokade en ny tripp ner i slutet av augusti för att ställa i ordning den så mycket som möjligt. Det vi hann göra när vi var där nere i juli var en tripp till Ikea i Murcia för att få lite inspiration.

Vi beställde ganska mycket både möbler, porslin och annan inredning på Ikeas internetbutik och beställde leverans av det till lägenheten någon dag innan vi själva skulle komma. Jag ångrar att vi inte beställde montering av allt, det blev en svettig weekend med all montering kan jag lova.

Mycket annat fick vi koordinera hemifrån som exempelvis markis och pergola, vattenfilter till dricksvattnet och annat som vi inte hann med när vi var på plats. Vi anlitade en så kallad keyholder som släppte in dessa leverantörer. En keyholder kan jag verkligen rekommendera, det är en person som kommer och tittar till ert boende med jämna mellanrum för att kolla så att allt fungerar och står rätt till.

I skrivande stund har vi nu haft lägenheten i drygt 3 år och tillbringar de flesta lov där. Vi har också fått många nya vänner och trivs verkligen med att vara där. Eftersom jag jobbar med det jag gör åker ju jag numera ner oftare, men det är inget jag förknippar på något jobbigt utan det är helt underbart varje gång.